Фальсифікація харчових продуктів є глобальною проблемою в Україні, яка впливає на безпеку, здоров’я та довіру споживачів. Щорічно фахівці вилучають тисячі кілограмів підроблених продуктів. Для того, щоб підвищити обізнаність здобувачів освіти щодо цієї проблеми та показати їм практичні методи виявлення шахрайства, відділенням харчових технологій було проведено майстер-клас по виявленню фальсифікації харчових продуктів.
Захід розпочався зі знайомства з поняттям фальсифікації харчових продуктів, поясненням причин, чому вона становить загрозу для споживачів та галузі харчової промисловості. Учасники отримали огляд найпоширеніших видів фальсифікації, таких як підробка марок, заміна складників, додавання штучних добавок та інші практики, що порушують законодавство та здоров’я споживачів.
Також було проведено практичну демонстрацію застосування лабораторних методів для виявлення фальсифікації. Зокрема студентки групи ХТ-21 Сцьольна Софія та Кравчук Надія разом з викладачем фахових дисциплін Захарчук Валентиною Павлівною показали експрес-методи виявлення крохмалю в ковбасних виробах, соди та крохмалю в молоці, визначили кислотність молока методом титрування, ознайомили із складниками безалкогольних напоїв.
Майстер-клас по виявленню фальсифікації харчових продуктів був цінним досвідом для студентів, які отримали практичні навички та знання, що допоможуть їм розуміти та виявляти підроблену продукцію. Здобувачі освіти продемонстрували здатність проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів, харчової продукції та продукції суміжних виробництв, що є однією з ключових програмних компетентностей здобувачів освіти за освітньо-професійною програмою Харчові технології.
Оксана Цісар