Майстер-клас «Дослідження властивостей харчових речовин методами аналітичного аналізу»

,

17 квітня в рамках тижня циклової випускової комісії виробництва та технологій викладач фахових дисциплін Богдан Галина Іванівна провела майстер-клас з освітнього компоненту «Аналітична хімія» для здобувачів ОПП Харчові технології. Таку сучасну форму заняття було вибрано для відпрацювання в малих групах практичних навичок застосування методів аналітичного аналізу з метою формування мотивації до самонавчання, самовдосконалення, саморозвитку.

Здобувачам освіти кожної групи було запропоновано завдання з описом кількох методик дослідження лужності води, рН м’яса, рН свіжої риби,  густини молока, визначення аміно-амоніачного Нітрогену у м’ясі. Після активного обговорення і вибору на думку учасників раціонального вирішення проблеми кожен отримав консультацію у викладача.

Практичні дослідження здобувачі освіти проводили методами рН-метрії, кислотно-основного та потенціометричного титрування, денситометрії. Презентуючи результати досліджень вони аналізували якість харчових продуктів відповідно до санітарно-гігієнічних вимог Закону України «Про безпечнiсть та якiсть харчових продуктiв», інших нормативних документів.

Застосування знань з освітніх компонент «Аналітична хімія» і «Санітарія та гігієна» забезпечило інтегрований підхід до вивчення поставлених завдань.

Чіткий алгоритм заняття, доброзичливий стиль спілкування, можливість науково обґрунтувати вибраний метод досліджень, презентувати роботу за обраною методикою сприяє формуванню таких фахових компетентностей, як здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями; здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях; здатність проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів, харчової продукції.

Галина Богдан