З метою поглиблення фахових компетентностей та рівня освіченості для здобувачів освіти освітньо-професійної програми Харчові технології було проведено бінарне заняття, яке об’єднало два освітні компоненти – «Харчові технології», «Історія та культура України». Такий формат роботи дає можливість об’єднати різні стилі навчання, сприяє співпраці між учасниками, що є важливою навичкою як в освітньому процесі, так і в майбутній роботі, стимулює критичне мислення, що в свою чергу підвищує якість підготовки.
Захід був присвячений історичному розвитку однієї з найскладніших та донедавна найпопулярніших галузей української харчової промисловості – цукрової та родині Терещенків, які були в Україні одними з її фундаторів. Заняття було проведено к.і.н. Наталією Сірук та к.т.н. Ольгою Ройко.
Ольга Ройко ознайомила здобувачів освіти з роллю цукрової промисловості у національній економіці ХІХ початку ХХ століття, її значенні та місці в системі харчової промисловості того часу та сьогодення. Лектор розповіла як змінювалася технологія цукру з плином часу, які її особливості та які виклики стоять сьогодні як перед технологами цукрового виробництва, так і перед власниками даного бізнесу.
Наталія Сірук детально зупинилася на одній з найбагатших родин цукровозаводчиків ХІХ початку ХХ століття – Терещенків. Вони були не тільки найбагатшими промисловцями України, а й щедрими меценатами. Посилаючись на кіно-фотодокументи, здобувачі освіти дізналися про секрет величезної цукрової імперії Терещенків – важка праця та підприємницький хист. Досвід піонерів вітчизняного бізнесу — важлива частина сучасної української історії з усіма її конфліктами й суперечностями, досягненнями й поразками. А декілька поколінь Терещенків із їхньою енергією й харизмою заслуговують на те, щоби ввійти до пантеону творців сучасної модерної України.
Заходи такого формату дають можливість формування у здобувачів освіти системи знань про закономірності національного історико-культурного процесу, про основні досягнення української культури, засвоєння загальнолюдських та національних культурних цінностей, здатності зберігати і охороняти культурні здобутки України, а також застосовувати набуті знання у сфері професійної життєдіяльності та особистого самовдосконалення, дотримання норм професійної етики в процесі фахової діяльності.
На закінчення заняття лекторки наголосили здобувачам освіти на важливості вивчення історії своєї країни, необхідності знати людей, які вкладали багато зусиль і праці для її розвитку і можуть бути гідним прикладом для наступних поколінь.
Наталія Сірук, Ольга Ройко