В історії середньовічного Лучеська невід’ємною частиною є становлення кулінарної культури, адже роль міста у розвитку харчової індустрії, в ті часи, була вагомою. В цьому могли переконатися здобувачі освіти ОПП «Харчові технології» Волинського фахового коледжу НУХТ, відвідавши ресторацію – трапезну «Підземелля». Захід відбувся в рамках тижня історії, адже команда закладу працює для того, щоб відновити історію міста та розкрити цікаві події Луцького з’їзду монархів 1429 року. З’їзд монархів у Луцьку в 1429 році був однією з найвизначніших подій в історії міста, яка назавжди закарбувалася в його культурній спадщині. Тоді сюди з’їхалися найвпливовіші правителі Європи, щоб обговорити важливі політичні питання свого часу. Ця подія підкреслює значущість Луцька як дипломатичного та культурного центру середньовічної Європи.
Підготовка майбутніх фахівців ОПП «Харчові технології» до ефективної роботи в області організації та управління в харчовому бізнесі передбачає здобуття теоретичних знань та набуття практичних навичок щодо генерування нових ідей, побудови системи організаційних, соціальних, інфраструктурних, технологічних та економічних інновацій. Тому практичне заняття в трапезній «Підземелля» дало можливість студентам ознайомитися з традиціями середньовічних банкетів, краще зрозуміти, як змінювалися харчові звички, технології приготування їжі та кулінарні впливи на традиції нашого міста та регіону.
Команда закладу розповіла здобувачам освіти про середньовічний стіл: «Основу харчування в середньовіччі становили прості, але ситні страви. На столах у лицарів часто можна було побачити запечене м’ясо — особливо популярними були дичина, баранина і свинина, приправлені ароматними травами. Овочі також грали важливу роль, особливо коренеплоди, як-от ріпа та морква. А головною «родзинкою» була випічка: хліб з темного борошна, пироги та великі «м’ясні запіканки» зі спеціями. Щодо напої лицарів та королів – у середньовіччі пили здебільшого те, що не псувалося швидко. Воду вважали небезпечною, тому середньовічні мешканці охоче пили ель, сидр та фруктові напої. А заможні могли дозволити собі вино — особливо улюблене в замках Західної Європи, куди часто привозили найкращі сорти з далеких країн. Традиції середньовічних банкетів: що подавали на стіл – бенкети були справжньою подією, де страви вражали розмаїттям і багатством. Як основну страву подавали смажене на вогні м’ясо із овочами. Окрім цього, власники таких пишних святкувань також подавали алкогольні напої для гостей, зазвичай дорогі заморські вина, або ж найсмачніше із власного виробництва: горілка, роми та коньяки».
Унікальною гастрономічною мандрівкою «Підземеллям» студенти коледжу поринули в місце, де кулінарне мистецтво та атмосфера історії об’єднуються, щоб створити незабутній досвід для кожного з них.
Сірук Н.М.