Хлібні скарби світу: традиції, особливості приготування

,

Освітній компонент «Технологія борошняних кондитерських виробів» посідає важливе місце у підготовці студентів освітньо-професійної програми Харчові технології. Він дає можливість здобувачам освіти отримати ґрунтовні навички та знання для майбутньої професійної діяльності у хлібопекарській та кондитерській індустрії. Для підвищення інтересу до навчання та глибшого опанування фахових дисциплін, на відділенні Харчових технологій регулярно організовують різноманітні заходи.

В рамках відзначення Всесвітнього дня хліба викладачка Юлія Сидорук провела для здобувачів освіти спеціальності харчові технології захід «Хлібні скарби світу: традиції, особливості приготування», де вони мали можливість  не лише дізнатися технологію приготування хлібних виробів, а й зануритись в культурні традиції різних народів. Студенти ознайомились з рецептурами та відпрацювали технологію приготування французького багету, італійської чіабатти, фокачі, грузинського шоті та української паляниці, навчилися працювати з традиційним пшеничним тістом, освоїли техніки формування виробів та особливості випікання кожного виду. Виготовлення різних видів хліба вимагало від здобувачів точності у дотриманні технологічних процесів та вмінь працювати з сировиною. Робота з сучасним обладнанням дозволила наблизити процес приготування до реальних виробничих умов.

В ході приготування хліба здобувачі освіти продемонстрували свої вміння застосовувати закономірності фізико-хімічних, біохімічних і мікробіологічних перетворень основних компонентів продовольчої сировини під час виробництва та зберігання готової продукції, контролювати режими технологічних процесів виробництва харчової продукції, виконувати технологічні процеси виробництва харчової продукції із застосуванням сучасного технологічного устаткування.

Проведений захід дав можливість краще засвоїти технологію виробництва хліба, отримати практичний досвід, та став прикладом того, як хліб може стати своєрідним містком між культурами, поєднуючи прості інгредієнти з багатством національних традицій.

Ольга Ройко, Юлія Сидорук