Народні звичаї в розрізі технології виробництва кулінарної продукції

30 листопада в Україні відзначають День святого Андрія Первозванного. Ще з давніх часів це свято особливо полюбляла молодь, адже воно було наповнене звичаями та обрядами, які мали магічний характер. У вечір перед Андрієм молодь збиралася на вечорниці, де розповідали різні історії, веселились, ворожили, а також випікали калиту – традиційний український святковий корж. Для калити готували солодке тісто, з медом, а зверху коржа оздоблювали сухими вишнями чи родзинками і запікали так, щоб важко було вкусити. Посередині коржа обов’язково мала бути дірка, через яку протягували червону нитку або стрічку, за яку високо підвішували калиту до сволока посередині хати, щоб хлопці могли у стрибку дістати його зубами.

Здобувачі освіти освітньо-професійної програми Харчові технології теж долучилися до відзначення свята. В межах лабораторних робіт освітньої компоненти Технологія виробництва кулінарної продукції спекли запашну калиту. В процесі роботи здобувачі освіти проявили свою здатність застосовувати практичні уміння і навички під час виробництва якісної і безпечної продукції, а також контролювати режими технологічних процесів виробництва харчової продукції, та проводити контроль якості і безпечності виготовленої продукції.

Проведення лабораторних робіт у такому форматі не тільки дає можливість студентам закріпити свої професійні вміння та навички, а й допомагає краще пізнати свої традиції, які формують самобутність нашого народу.

Ольга Ройко, Олеся Панькевич