27 квітня в рамках тижня циклової комісії Виробництва та технологій відбувся Великодній майстер-клас студентки групи ХТ-33.
Циклова комісія Виробництва та технологій Волинського фахового коледжу Національного університету харчових технологій вже за встановленою щорічною традицією відзначає даний захід. Цього року опісля Великодніх свят студентка спеціальності «Харчові технології» організувала та провела цікавий майстер-клас. Мета проведення даного майстру класу – пригостити смаколиками власного виробництва наших друзів з Латвії та показати, що українські традиції наших предків живі, якщо ми будемо їх продовжувати, відроджувати і зберігати все життя.
Приготуванням паски займалася студентка групи ХТ-33 Митчик Юліана. Вона приготувала смачну та запашну паску так, як хліб в усі часи мав символічну функцію в національній обрядовості і звичаях гостинності. Тож паска – це головний ритуальний великодній хліб, який виготовляється з дріжджового тіста. Юліана випікала паску за особливою старовинною рецептурою та відповідно до сучасних кулінарних трендів.
Саме від умінь та відданості своїй роботі залежить робота технолога. Творчість, креативність та наполеглива праця – це запорука успіху виробництва харчової продукції, це кількість та якість продуктів, які споживачі щодня оцінюють і цінують. Всі ці риси виховують в собі наші здобувачі освіти, майбутні фахівці харчової промисловості.
Студентка даним майстер-класом продемонструвала фахові компетентності, набуті під час вивчення освітньої програми «Харчові технології», а саме: здатність самостійно вчитися, використовуючи здобуті фундаментальні та професійні знання і навички; здатність застосовувати базові знання фундаментальних наук для розуміння суті технологічних процесів, що відбуваються під час виробництва харчових продуктів, приготування кулінарних та кондитерських виробів; уміння корегувати технологічний режим і рецептуру в залежності від наявності та якості сировини; здатність використовувати професійно-профільні знання і професійні навички в організації обслуговування різних контингентів споживачів; здатність забезпечувати культуру обслуговування при реалізації продукції та організації її споживання.
Даний майстер-клас дав можливість зробити свій внесок у перемогу, бо хто знає власну культуру і не втратив себе, той не боїться чужого. Саме такі старовинні традиції характеризують українську гостинність та глибину українського народу. Через зв’язок минулого і сучасного відбувається трансформація нашої культури і звичаїв.
Інформаційне поширення стародавніх українських традицій нашими здобувачами освіти за межами країни є важливим для наближення нашої перемоги у боротьбі з ворогом за незалежність і цілісність України.
к.т.н., доцент Лариса ГОПАНЧУК