Етнографічна майстерня: «Традиції виготовлення Волинського короваю»

Хліб завжди мав виняткове значення в українській культурі, виступаючи символом життя, достатку та гостинності. Його наявність на столі уособлює родинний добробут і процвітання. Одним із видів хліба є коровай, яким батьки благословляють своїх дітей на щасливе подружнє життя. Традиції випікання короваю на Волині мають свої унікальні ритуали та методи, що відрізняються від інших регіонів України.

Здобувачі освіти освітньо-професійної програми Харчові технології у рамках вивчення освітніх компонентів «Кулінарне мистецтво» та «Українська кулінарна етнологія» під керівництвом Тетяни Семенюк здійснили пошуково-дослідницьку роботу про традиції випікання та оздоблення короваю у різних куточках нашого краю, адже варіативність весільної випічки в різних населених пунктах є дуже різноманітною, практично в кожному селі є унікальні зразки весільних короваїв, калачів, хлібів, гусок, шишок, дивнів, гілець.

З нагоди відзначення Всесвітнього дня хліба здобувачі освіти представили результати своїх досліджень та практичні напрацювання з випікання і декорування Волинського короваю та весільної обрядової випічки (весільних дивнів). Для оформлення використали традиційні для Волині прикраси з прісного тіста, а також пацьорки (коралі).

Даний захід дав можливість здобувачам освіти краще пізнати історію та традиції нашого краю, а також продемонструвати свої вміння застосовувати практичні навички під час виробництва якісної і безпечної продукції, контролювати режим технологічних процесів виробництва харчової продукції, обирати технологічне обладнання, вносити пропозиції щодо удосконалення технології харчової продукції.

Тетяна Семенюк, Ольга Ройко