Гастрономічна культура, як різновид людської культури дуже глибоко інтегрована в суспільне життя. Народна кухня – це така ж культурна спадщина, як мова, література, мистецтво, це неоцінений здобуток, яким можна пишатися, який не слід забувати.
В рамках тижня циклової випускової комісії виробництва та технологій студенти спеціальності «Харчові технології» представили матеріали своїх пошукових проєків – секрети простої волинської кухні, записавши і відтворивши родинні автентичні рецепти від своїх мам, бабусь, прабабусь, родичів.
Цікаві проєкти про традиції харчування своїх родин представили студентки Михальчук Олена, Сцьольна Софія, Березовська Вікторія, Стасюк Анна. Дівчата поділилися секретами приготування страв зі «смаком дитинства», розповіли про особливості технології приготування та традиції споживання родинних страв. Цікаво, що подібні страви в різних родинах мають свої рецептурні особливості. Підсумком заходу стало усвідомлення, наскільки традиційна волинська кухня самобутня та цікава, а головне – надзвичайно смачна.
Дослідження української гастрономічної спадщини є надзвичайно актуальними для УКРАЇНЦІВ. Адже ми, нащадки тих, хто пережили страшну травму війн та штучних голодоморів осмислюємо свою ідентичність. А гастрономічна спадщина – це один із її чинників. Ми ще добре пам’ятаємо голод, дефіцити харчів, уніфікацію кулінарних традицій та інші “фірмові” совєцькі практики приниження через їжу. Одночасно із цим творилася ідеологічно підкріплена нова гастрономічна традиція – совєцька їжа для совєцьких людей. Наша кулінарна спадщина була позбавлена шансу на розвиток, на еволюцію. Волинська гастрономічна культура, має цікаві традиції та обряди. Щоб ця нематеріальна спадщина не зникла з часом – дуже важливо її зберігати та розповідати про неї світу.
Тетяна Семенюк