Популяризація української кухні стала важливим напрямком розвитку культурної ідентичності та туристичної привабливості України. Традиційні українські страви є не лише частиною нашого культурного надбання, але й мають потенціал стати гастрономічними символами на світовій арені. Бограч – це традиційна страва, яка має глибоке коріння в кухні Закарпаття та є важливою складовою української гастрономічної культури. Попри те, що ця страва відома своєю присутністю в угорській кухні, на Закарпатті бограч здобув свою унікальну форму та став популярною стравою для приготування на природі.
Для якісної реалізації освітньо-професійної програми Харчові технології широко використовуються методи активного навчання, зокрема групові проєкти. Це вчить здобувачів освіти працювати в команді, розвиває комунікаційні навички та практичне мислення, дає можливість ділитися ідеями та обговорювати рішення. Використання методів активного навчання робить освітній процес цікавішим, мотивує і сприяє глибшому засвоєнню матеріалу.
З нагоди святкування Дня працівників харчової промисловості здобувачі освітньо-професійної програми Харчові технології разом з викладачкою фахових дисциплін Тетяною Семенюк мали можливість вдосконалити свої навички приготування на вогні закарпатської традиційної страви — бограчу, використовуючи метод кейтерингу, що передбачає приготування та доставку їжі до місця проведення заходу, або її приготування безпосередньо на місці. Організація кейтерингу охоплюює не лише знання основ приготування та подачі страв, але й управління процесами, координацію команди, логістику та взаємодію з гостями, які допоможуть здобувачам успішно організовувати подібні події в майбутньому.
Приготування бограчу на відкритому вогні в умовах природи стало для студентів чудовою нагодою попрактикуватися у створенні та реалізації гастрономічного шедевру на виїзних заходах, а всі присутні отримали масу задоволення від його споживання.
Тетяна Семенюк, Ольга Ройко