In the course of practical training of students of the educational and professional programme Hotel and Restaurant Business and the skilled worker qualification Waiter. Bartender, lecturers, teachers, and students prepared a project reconstructing traditional Ukrainian drinks based on old folk recipes in a modern interpretation. The project was also implemented as part of the celebration of the All-Ukrainian Vyshyvanka Day. These types of practical training contribute to acquiring special competencies in the educational components ‘Restaurant Management’, ‘Restaurant Products Technology’, ‘Bar Business and Sommelier Work Organisation’, and ‘Hospitality Basics’.
Здійснюючи практичну підготовку здобувачів ОПП «Готельно-ресторанна справа» та ОКР кваліфікований робітник професії Офіціант. Бармен викладачі та студенти підготували проєкт-реконструкцію традиційних українських напоїв за старими народними рецептами в сучасній інтерпретації. Проект реалізований також в рамках святкування всеукраїнського Дня вишиванки.
У глобальному світі цінують індивідуальність. В пошуках помітного місця в ньому українці повертаються до свого історичного досвіду. Дослідження споживчих трендів свідчать про зростання попиту на традиційні національні напої, про збільшення інтересу до власної історії та культури. А частота вживання слова “крафт” – про популярність локальних продуктів та напоїв, багато з яких були майже забуті, але, на щастя, не втрачені назавжди.
У проекті були представлені такі напої як ягоданка, сита, калинник, суриця. Коли саме вперше приготували ягоданку – напій, який чудово втамовує спрагу, невідомо. Але, як і все чудове, з‘явився він випадково: хтось колись залив падалицю водою, після чого додав дріжджі, цукор – і ось він, тонізуючий напій! Трішки схожий на квас, він добре смакує в спекотні дні. Пізніше падалицю замінили на свіжі ягоди, тим самим удосконаливши рецепт.
Напій сита – це мед, розведений водою, іноді це може бути відвар меду на воді. Ще в кам’яному віці люди полюбляли мед диких бджіл, який розводили у воді. Тому цей напій можна вважати найдревнішим. Ситою підсолоджували кутю на Різдво, а на Поліссі вона була взагалі окремою ритуальною стравою.
Калинник – це напій, на основі калини, що виник декілька сторіч тому. На Поліссі було безліч рецептів приготування цього напою. Споживали його з лікувально-профілактичною метою та для втамування спраги.
Суриця – це напій на основі м’яти та інших трав та квіток з медом. З прадавніх часів на території сучасної України робили сурицю – цілющий напій. Йому припусували шаманські властивості, використовуючи в різних обрядах та ритуалах.
Такі види практичної підготовки здобувачів сприяють оволодінню спеціальними компетентностями з освітніх компонент «Організація ресторанного господарства», «Технологія продукції ресторанного господарства», «Барна справа та організація роботи сомельє», «Основи гостинності».