Професіоналізм потрібно формувати

Професійно важливі якості майбутнього фахівця – це ті його індивідуальні особливості, що сприяють формуванню у людини позитивного ставлення до своєї професії і людей, з якими він працює, прагнення до особистісного зростання, професійного вдосконалення.

Сьогодні, коли суспільство бурхливо розвивається в умовах ринкової економіки як ніколи гостро стоїть проблема підготовки фахівців для роботи в умовах того ж ринку.

Професіоналізм не є вродженою якістю або здібністю людини, його потрібно формувати. А найкраще процес формування фахових компетентностей відбувається на лабораторних заняттях.

Саме такий вид занять найбільше полюбляють студенти, адже в такий спосіб учасники освітнього процесу найкраще проявляють творчу  ініціативу, самостійність розуміння навчального матеріалу.

Цікавою і креативною видалася для студентів групи ГРС-22 лабораторна робота (в рамках тижня циклової випускової комісії туризму та готельно-ресторанної справи)  на тему: «Технологія виробництва страв з м’яса», адже в ході технологічного процесу застосувались такі цікаві інноваційні техніки, як деглясування,  гранітирування, завдяки яким готові страви набули приємного, особливого аромату, соковитості та привабливого зовнішнього вигляду. Завершальним і найулюбленішим для студентів етапом  лабораторного заняття є дегустація, а саме визначення смакової оцінки приготовлених страв за такими показниками: зовнішній вигляд, колір, смак та аромат, консистенція.

Лабораторна робота як  вид навчального заняття відкриває оптимальний шлях для підготовки висококваліфікованих фахівців,  затребуваних на ринку праці.