Відділення туризму та готельно-ресторанної справи

Завідувач відділення готельно-ресторанної справи Стешенко Леся Ігорівна

Сфера послуг сьогодні характеризується високими темпами розвитку, поступово займаючи домінуюче становище у світовій економіці. Світові тенденції у сфері міжнародного туризму дозволяють віднести цей бізнес до найперспективніших галузей економіки країн у сфері надання послуг. Цей факт зумовлює підвищення інтересу з боку держав не лише до проблем розвитку туризму в цілому, а й до питань підготовки фахівців для підприємств туристичної галузі та готельно-ресторанної справи.

Матеріальна база Волинського коледжу Національного університету харчових технологій дозволила у 2011 році відкрити відділення туризму та готельно-ресторанної справи, головним пріоритетом роботи якого є: підготовка освічених висококультурних, висококваліфікованих фахівців для сфери готельно-ресторанного бізнесу та туризму, конкурентоспроможних на сучасному ринку праці, що зможуть застосовувати глибокі теоретичні знання предметної області та практичні навички ефективної роботи у складному й динамічному конкурентному середовищі.

Спеціальності та професії

Відділення готує фахівців сфери обслуговування за освітньо-кваліфікаційним рівнем “фаховий молодший бакалавр”:

та за освітньо-кваліфікаційним рівнем “кваліфікований робітник”:

З метою дієвої інтеграції теорії та практики на базі Волинського коледжу НУХТ успішно працюють навчальні лабораторії:

  • навчально-туристична фірма «Волинь»
  • навчальна кімната-музей жертв тоталітарних режимів
  • «Хостел ВоК НУХТ»
  • навчальний ресторан «Біля замку»

Завдяки вивченню дисциплін професійно-практичного циклу, студенти здобувають необхідні професійні компетенції і, як наслідок, підвищують рівень власної конкурентоспроможності на ринку праці України. Значна увага приділяється вивченню іноземних мов, що дає можливість студентам брати участь у конкурсі «Світобачення» та Декламаторському конкурсі польської поезії і прози для мешканців України, проходити стажування за кордоном.

Студентські ініціативи реалізовуються вже під час навчання. Це проведення тематичних екскурсій історико-культурним заповідником «Старе місто», «До вежі князів Чарторийських», «Стародавні храми Луцька», екскурсії в Музей жертв тоталітарних режимів, а також театралізовані екскурсії історико-культурним заповідником та Луцьким колегіумом «Таємниці древнього Лучеська».

Надаючи пакет послуг з проживання та харчування для гостей хостелу та ресторану ВоК НУХТ, студенти впроваджують концепції гостинності, доброзичливості, професійної майстерності.

Основою засвоєння теоретичних знань є практика, яку студенти проходять на провідних туристичних та готельно-ресторанних підприємствах, закладах міста Луцька, області та інших регіонів України, а також за її межами.

Для насиченого й змістовного студентського життя, на відділенні організовуються цікаві заходи. Доброю традицією стало відзначення Дня відділення, що співпадає з професійним святом – Міжнародним днем туризму. Студенти навчального закладу мають можливість позмагатися, разом приготувати туристичні страви, просто гарно відпочити на лоні природи у колі друзів. З метою ознайомлення з новітніми розробками в сфері туризму, для студентів відділення щороку організовуються поїздки на міжнародну туристичну виставку – «УКРАЇНА – Подорожі та Туризм» у Києві. Особлива увага приділяється екскурсіям та подорожам, адже, це не лише сприяє патріотичному, естетичному вихованню молоді, а й формує практичні вміння та навички майбутніх фахівців туристичної галузі та готельно-ресторанної індустрії.

Наші випускники продовжують навчання у вищих навчальних закладах України та Європи, створюють власні туристичні фірми, працюють у сфері зеленого туризму, в туристичних агенціях, готелях та ресторанних комплексах нашої країни та за її межами.

Наші здобутки

Здобутки студентів відділення «Туризму та готельно-ресторанної справи» свідчать про всебічний інтелект та широке коло інтересів. Наші студенти є учасниками та переможцями наукових конференцій, творчих конкурсів та різноманітних спортивних змагань.

Науково-дослідницька робота студента є однією з умов становлення його творчої особистості, тому цій ділянці роботи приділяється значна увага. Так майбутні фахівці готельного-ресторанного бізнесу та туристичної індустрії беруть участь у міжрегіональних та міжвузівських конференціях. До кращих наукових здобутків можна віднести роботи Дмитра Шабали «Перспективи розвитку гастрономічного туризму на Волині», «Таємниці Луцьких підземель», Дарини Систалюк «Територіальні відмінності готельних підприємств у Волинській області», Анни Назарук «Рекреаційні ресурси природно-заповідного фонду українсько-польського транскордоння».

Викладачі та студенти беруть активну участь у різних семінарах та конкурсах. Так, у Всеукраїнському конкурсі якості продукції «100 кращих товарів Волині» розроблена студентами та викладачами екскурсія «Таємниці луцьких підземель» зайняла перше місце у номінації «Послуги у сфері відпочинку».

Команда студентів відділення зайняла ІІ місце серед 10 закладів вищої освіти Волині в інтелектуальній грі «брейн-ринг» на тему «Луцьк. Приємне відкриття! Історія та сучасність».

Під час святкування Всесвітнього дня туризму в Національному університеті харчових технологій (м. Київ), наша команда здобула І місце у конкурсі «Трофей туриста», ІІ місце у конкурсі «Рибацька юшка» та отримала подяку за активну участь у підготовці та проведенні Всесвітнього дня туризму.

Наші студенти є призерами «Декламаторського конкурсу польської поезії і прози для мешканців України» та активними учасниками написання Всеукраїнського диктанту з польської мови.

Команда Волинського коледжу НУХТ неодноразово була переможцем обласних змаганнях з туризму серед студентів ЗВО та учнів ПТНЗ.

Викладачі коледжу здобули перше місце у змаганнях з туризму серед працівників освіти Волинської області, а студентська команда є постійними призерами та неодноразовими переможцями обласних туристичних змагань.

Позаурочні заходи

Студентське життя насичене різноманітними культурними, спортивними, благодійними, громадськими заходами, навчальними екскурсіями та подорожами.

Науково-дослідницька робота студента є однією з умов становлення його творчої особистості, тому цій ділянці роботи приділяється значна увага. Так, майбутні фахівці готельного бізнесу та туристичної індустрії беруть участь у міжрегіональних та міжвузівських конференціях. До кращих наукових здобутків можна віднести роботи Дмитра Шабали «Перспективи розвитку гастрономічного туризму на Волині», «Таємниці Луцьких підземель», Дарини Систалюк «Територіальні відмінності готельних підприємств у Волинській області», Анни Назарук «Рекреаційні ресурси природно-заповідного фонду українсько-польського транскордоння».

Викладачі та студенти беруть активну участь у різних семінарах та конкурсах. Розроблена студентами та викладачами екскурсія «Таємниці луцьких підземель», у Всеукраїнському конкурсі якості продукції «100 кращих товарів Волині» зайняла перше місце у номінації «Послуги у сфері відпочинку».

Команда студентів відділення зайняла ІІ місце серед 10 вищих навчальних закладів Волині в інтелектуальній грі «брейн-ринг» на тему «Луцьк. Приємне відкриття! Історія та сучасність».

Під час святкування Всесвітнього дня туризму в Національному університеті харчових технологій (м. Київ), наша команда здобула І місце у конкурсі «Трофей туриста».

Вже чотири роки поспіль студенти є призерами Декламаторського конкурсу польської поезії і прози для мешканців України.

Для ознайомлення з новітніми розробками в сфері туризму, студенти відділення щороку відвідують найважливішу міжнародну туристичну виставку країни – «УКРАЇНА – Подорожі та Туризм» у Києві.

В рамках співпраці Волинського коледжу НУХТ та відділу розвитку туризму управління міжнародного співробітництва та туризму Луцької міської ради, кожного року наші студенти беруть активну участь у заходах, пов’язаних із розвитком туризму в Луцьку та на Волині: працюють волонтерами, проводять безкоштовні екскурсії містом, організовують студентські квести, дебати, круглі столи.

Доброю традицією стало відзначення Дня відділення, що співпадає з професійним святом – Міжнародним днем туризму. Студенти навчального закладу мають можливість позмагатися, разом приготувати туристичні страви, просто гарно відпочити на лоні природи у колі друзів.

Започатковано День відкритих дверей відділення. Для гостей студенти проводять театралізовану екскурсію Луцьким колегіумом (сучасне приміщення Волинського фахового коледжу НУХТ) та історико-культурним заповідником.

Майбутні фахівці готельного та туристичного бізнесу багато подорожують, адже це не лише сприяє патріотичному, естетичному вихованню молоді, а й формує практичні вміння та навички, підвищує майстерність, готує до професійної діяльності.