Український борщ – на міжнародному рівні: майстер-клас для іноземних партнерів

Категорії: , ,

Within the framework of the EU Erasmus+ project ‘Horizontal capacity building of vocational education for internationalisation and modernisation, including innovation, digitalisation, and sustainability, through methodology transfer and exchange of best practices’, project number 101129249, representatives of the Volyn Professional College of NUFT participated in the international methodological seminar, which took place in Rome, Italy. As part of her participation in the workshop, senior trainer Natalia Bilous held a unique masterclass for foreign partners on cooking traditional Ukrainian borsch. The event was an absolute gastronomic immersion into the culture of our country and a vivid demonstration of the richness of Ukrainian culinary traditions. A unique feature of the event was the emphasis on low-waste production. All food leftovers were reused to create new dishes.

В рамках реалізації проєкту ЄС Erasmus+ «Горизонтальна розбудова потенціалу професійної освіти для інтернаціоналізації та модернізації, включаючи інновації, цифровізацію та стійкість, шляхом передачі методології та обміну кращими практиками», номер проєкту № 101129249, представники Волинського фахового коледжу НУХТ продовжили участь у міжнародному методичному семінарі «Безвідходне та маловідходне кулінарне мистецтво для викладачів закладів професійно-технічної та фахової передвищої освіти: методичний семінар для інтеграції аспектів в усі стадії кулінарного мистецтва та освітній процес», який відбувся у місті Рим, Італія.

У межах участі в міжнародному воркшопі старший майстер Наталія Білоус провела для іноземних партнерів унікальний майстер-клас з приготування традиційного українського борщу. Захід став справжнім гастрономічним зануренням у культуру нашої країни та яскравою демонстрацією багатства українських кулінарних традицій.

Борщ – це не просто страва, а справжній символ української кухні, яка поєднує глибокі історичні корені, багатство смаку та філософію гостинності. Під час майстер-класу Наталія Білоус розповіла про значення борщу в українській культурі та кулінарному мистецтві, наголосила, що Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, а також поділилась секретами його приготування.

Особливістю заходу став акцент на маловідходному виробництві. Усі харчові залишки були використані повторно для створення нових страв: лушпиння цибулі застосували для приготування ароматного бульйону, з морквяних очисток зробили хрусткі чипси, а з картопляних шкуринок – рум’яні деруни. Усі присутні долучились до процесу підготовки інгредієнтів та приготування.

Усі приготовані страви відзначались надзвичайними смаковими якостями та викликали щире захоплення у гостей. Такий підхід не лише сприяє сталому кулінарному виробництву, а й відкриває нові грані української кухні для міжнародної аудиторії.

Цей майстер-клас став ще одним підтвердженням того, що українська гастрономія має чим здивувати світ – як глибиною смаку, так і філософією шанобливого ставлення до продуктів.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Програми Європейського Союзу Erasmus+. Координатором є Коледж готельного менеджменту HOTEL SCHOOL (Латвія, Рига), учасниками проєкту є Італійська школа гостинності (Італія, Рим), Волинський фаховий коледж Національного університету харчових технологій (Україна, Луцьк) та Центр професійної освіти Дон Боско (Україна, Львів). Проєкт спрямований на модернізацію професійної освіти у сфері гостинності через впровадження інноваційних технологій, розвиток міжнародної співпраці та обмін найкращими практиками.