Навчальна екскурсія до Музею Лесі Українки

Students majoring in Hotel and Restaurant Business and Tourism together with Kateryna Chui, a teacher of philological disciplines, visited the Lesia Ukrainka Museum, learned little-known facts from the writer’s biography, and rethought the author’s connection with Volyn.

Здобувачі освіти ОПП «Готельно-ресторанна справи» та ОПП «Туризм» разом із викладачем фахових дисциплін філологічного спрямування Катериною Чуй відвідали Музей Лесі Українки, дізналися маловідомі факти з біографії письменниці, по-новому осмислити зв’язок авторки з Волинню.

Родина Лесі Українки безпосередньо пов’язана з нашим коледжем, оскільки по приїзді в Луцьк Косачі деякий час мешкали в будівлі Луцького колегіуму, де їм було відведено кілька кімнат. Свій перший вірш «Надія» маленька Лариса теж написала в Луцьку 1880 року. А площа поряд зі старовинним замком Любарта поблизу коледжу була улюбленим місцем для ігор і розваг дітей Косачів. Поезія «Віче», у якій Леся Українка в дорослому віці відтворила закарбований у пам’яті образ Старого міста, засвідчує великий вплив Луцька на формування світогляду та особистості авторки.

Здобувачі освіти дізналися, як письменниця увіковічнила образ Волині в драмі-феєрії «Лісова пісня»; нещодавно екранізована версія 3D-анімаційного фентезійного фільму за мотивами твору здобула популярність у світовому кінопрокаті. Леся Українка з чоловіком, Климентом Квіткою, виконали колосальну роботу зі збирання й інтерпретації фольклорного надбання волинського краю, обробки музичного супроводу до драми.

Роздуми над творчістю письменниці переросли в дискусію про можливості створення нових туристичних продуктів, які презентують біографію Лесі Українки в контексті її подорожей Україною та світом. Родина Косачів також зберігала й популяризувала різні культурні надбання регіону, зокрема, унікальний волинський візерунок вишиванки та страви, які, безперечно, можуть стати цікавинками для туристів, що відвідають Луцьк, та всіх охочих дізнатися більше про звичаї і традиції Волині.

Здобувачі освіти відзначили, що старовинні рецепти страв і локальні історії відомих людей нашого краю допомагають розвивати внутрішній туризм та приваблюють багатьох закордонних гостей, які хочуть відкрити для себе Україну й наповнитися враженнями від її неповторного колориту.