






Незважаючи на теперішню ситуацію в нашій країні, ми не зупиняємо освітній процес і не просто трансформуємо його в онлайн-площину за потреби, а й беремо активну участь у різних заходах.
Викладачами та майстрами виробничого навчання відділення харчових технологій було презентовано українські автентичні напої у навчальному ресторані Волинського фахового коледжу НУХТ.
Майстрині виробничого навчання Казнадзей Оксана та Лапчук Яна розповіли про українські автентичні традиційні напої, які наші предки вміли зробити з того, чим тішила їх родюча земля. Так, улюбленими з давніх часів були квас, мед та різні настоянки.
З напоїв домашнього виробництва поширеними були й солодкі: узвари з сухофруктів або свіжих фруктів чи ягід. З сушених або свіжих яблук, груш, вишень, малини, абрикосів, готували наші предки й киселі. Заварювали й пили настої цілющих трав: м’яти, звіробою, ромашки, липового цвіту.
З появою цукру значно розширився асортимент напоїв: почали готуватись різні наливки, настоянки, горілки. Із великого різноманіття легендарних українських горілок особливо вирізняється медова з перцем, у якій поєдналися суперечливі смаки, що втілюють багатогранність і непередбачуваність самого життя, – гіркість перцю, медовий смак і запашний аромат диких трав. Незабутими є й традиційні калганівка та спотикач.
Надзвичайну зацікавленість і обговорення у викладачів та студентів викликав даний захід. Відділення харчових технологій висловлює щиру подяку майстрам виробничого навчання за такий насичений та пізнавальний захід.
Лариса ПОЛІЩУК